5.3 Elnettet
Kommuneplanens retningslinjer skal være med til at sikre, at blandt andet kabellægningen af luftbårne elledninger foretages ud fra en hensigtsmæssig prioritering.
Kommuneplanens retningslinjer skal være med til at sikre, at blandt andet kabellægningen af luftbårne elledninger foretages ud fra en hensigtsmæssig prioritering.
Det er Byrådets mål,
- at nye højspændingsanlæg så vidt muligt etableres som jordkabler
- at kabellægning af luftbårne elledninger sker, hvor luftledninger i dag giver de største landskabelige gener eller, hvor de påvirker byudviklingen i negativ retning.
5.3.1 Hensyn til landskabs og naturværdier ved elledninger
Ved kabellægning af luftbårne elledninger skal der foretages en prioritering, hvor hensyn til landskabs og naturværdier skal vægtes højt.
5.3.2 Sikkerhedsafstande til høje elementer
Høje genstande som fx vindmøller, antenner, skorstene mv., nær Energinets luftledningsanlæg, bør som minimum placeres i en afstand på genstandens fulde totalhøjde fra respektafstanden langs luftledningsanlægget.
Høje elektrisk ledende objekter nær eltransmissions jordkabelanlæg, bør ikke placeres nærmere end 50 m fra respektafstanden til jordkabler, uden foranstaltninger for beskyttelse mod spændingsstigning i jorden.
Fortolkningsbidrag til retningslinje 5.3.2:
Respektafstanden er fastsat for at give betryggende sikkerhed ved arbejde i nærheden af elforsyningsanlæg eller ved uheld og ulykker. Se mere i ”Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af ikke-elektrisk arbejde i nærheden af elektriske anlæg” (BEK nr. 1112 af den 18/08/2016).
Afstandskrav for vindmøllers nærhed til bl.a. luftledninger og jordkabler er beskrevet i "Vejledning om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller", afsnit 4.7.2.
5.3.3 Beplantning nær luftledninger og jordkabler
I deklarationsarealet for luftledninger må der ikke rejses skov samt plantes træer og buske, der bliver mere end 3 m høje.
Beplantning uden for deklarationsarealet kan ske såfremt det sikres, at træer ikke kan vælte og beskadige el-anlægget.
I servitutarealet for jordkabelanlæg tillades ikke beplantning med dybdegående rødder over kabelanlæggene.
Fortolkningsbidrag til retningslinje 5.3.3:
Se nærmere om respektafstande i ”Vejledning om arbejde og træbeskæring nær luftledninger”, der er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen. Se bl.a. side 4, 5 og 6 med illustration og afstande.
Af sikkerhedshensyn anbefaler Energinet, at man har den vandrette respektafstand på 15 m til nærmeste luftledning i mente, når man planlægger beplantning jf. vejledningen, så træer ikke kan vælte inden for respektafstanden.
5.3.4 Magnetfelter
Nye boliger og institutioner, hvor børn opholder sig, ikke bør opføres tæt på eksisterende højspændingsanlæg. Nye højspændingsanlæg bør ikke opføres tæt på eksisterende boliger og børneinstitutioner.
Fortolkningsbidrag til retningslinje 5.3.4:
Begrebet ”tæt på” kan ikke defineres generelt, men må afgøres i den konkrete situation ud fra en vurdering af den konkrete eksponering. Energinet ønsker forsigtighedsprincippet fulgt ved plan-/ anlægsarbejde og anbefaler, at man følger Vejledning i forvaltning af forsigtighedsprincippet ved miljøscreening, planlægning og byggesagsbehandling. Vejledningen er udgivet af Elbranchens Magnetfeltudvalg i samarbejde med Kommunernes Landsforening.
I henhold til planlovens § 11 a, nr. 5 skal kommuneplanen indeholde retningslinjer for beliggenheden af teknisk anlæg, og kommuneplanen skal ledsages af en redegørelse for ”eventuelle arealreservationer efter sektorlove eller projektering- og anlægslove.”
Der er ikke udlagt reservationer til nye højspændingsanlæg i Assens Kommune.
Statslige interesser i planlægningen
Det er en statslig interesse, at de eksisterende arealreservationer til højspændingsanlæg opretholdes, så kabelhandlingsplanen kan realiseres, og at den samlede langsigtede planlægning af højspændingsnettet sker på grundlag af de principper, der er fastlagt i kabelhandlingsplanen for 132-150 kV-nettet og en forskønnelsesplan for 400 kV-nettet fra 2009, samt under hensyntagen til den igangværende analyse af muligheder for en revision af de eksisterende kabelhandlings- og forskønnelsesplaner samt principper for yderligere udbygning af 132-150 kV- og 400 kV- nettet.
De eksisterende reservationer til højspændingsanlæg skal opretholdes, og planmyndigheden skal samarbejde med den systemansvarlige virksomhed i dens arbejde med at udbygge transmissionsnettet.
Eltransmissionsanlæggene er statsejet, og det er Folketinget, som afgør de politiske rammer for evt. kabellægning. Energinet driver det danske eltransmissionsnet. Deres kerneydelse er forsyningssikkerhed og at sikre, at forbrugerne altid har strøm i stikkontakten.
Energinet har ansvar for at udføre planlægning af det danske eltransmissionsnet (elnettet fra 132 kV til 400 kV). De overordnede mål med planlægningen er:
- at sikre, at eltransmissionsnettet er i stand til at håndtere de stigende mængder vedvarende energi
- at sikre, at den høje elforsyningssikkerhed kan opretholdes
- at sikre et velfungerende elmarked.
Desuden indgår hensyn til beredskabsforhold og det visuelle miljø i planlægningen. Hvorvidt disse rammer får betydning for et eller flere af de anlæg, som er i Assens Kommune er pt. uafklaret. For 400 kV anlæggene er der pt ingen politiske rammer for kabellægning af disse.
Principperne for brug af kabler og luftledninger er:
- Nye 400 kV-forbindelser kabellægges i det omfang, det er teknisk muligt.
- Puljen til kabellægning på ca. 2,5 mia. kr., der blev aftalt med PSO-aftalen i 2016, anvendes til at kabellægge eksisterende 132-150 kV-luftledninger i takt med, at de står overfor gennemgribende reinvesteringer samt 132-150 kV-luftledninger i nærhed til nye 400 kV-luftledninger
- Nye 132-150 kV-forbindelser etableres med kabler.
- De seks projekter i forskønnelsesplanen for 400 kV-nettet fastholdes. De tre er gennemført.
Identificeringen og planlægningen kommer til at foregå i første halvdel af 2021, hvorefter Energinet kan give mere konkrete oplysninger om kommende 132/150 kV-kabellægningsprojekter.
Hidtid har kabellægningsaftaler blandt andet betydet, at en række luftledninger er blevet fjernet og/eller erstattet af jordkabler. I det fynske område er en meget stor del af 150 kV luftledningerne i de tættere bebyggede områder nu erstattet af kabler. Tilsvarende er enkelte strækninger i områder med væsentlige natur, kultur eller landskabsinteresser fjernet eller omlagt til kabler. Dette gælder typisk 60 kV nettet, men også i mindre omfang 150 kV nettet.
Saneringen af luftledningerne er omkostningskrævende og sker typisk i forbindelse med, at udtjente anlæg skal fornys. Takten er derfor relativt beskeden. Energinet.dk har prioriteret de tættere bebyggede områder meget højt. Det må derfor forventes, at kabellægningen af luftledninger i det åbne land vil have et relativt langt tidsperspektiv.
Elanlæg har en lovmæssig beskyttelse i 'Bekendtgørelse om sikkerhed for udførelse af elektriske anlæg' (BEK nr. 1114 af den 18.08.2016}, § 20 som regulerer elektriske anlæg og andre objekters nærhed til hinanden.
Deklarationsområder
Energinets elanlæg er generelt sikret ved tinglyst deklaration. Om der planlægges skovrejsning, erhvervsområder, råstofområder (grave-/interesseområder), biogasanlæg, affaldsbehandling, vejanlæg, cykelsti, boligområder, terrænregulering el. lign. skal det understreges, at der langs elanlæggene er tinglyst deklaration.
Det betyder bl.a., at der inden for en given afstand til luftledninger/jordkabler ikke uden meddelt dispensation kan etableres anlæg af nogen art, herunder beplantning, eller foretages terrænændringer. Deklarationsarealet administreres meget restriktivt, hvormed dispensation ikke kan forventes meddelt.