Skip til hoved indholdet

6.12 Naturkvalitetsmål

Naturpleje og naturgenopretning, skovrejsning og etablering af nye vådområder

Naturen er i tilbagegang mange steder i Danmark. Det betyder, at vi giver en biologisk fattigere verden videre til vores efterkommere. Selv om små naturområder som fx vandhuller, krat og småskov de seneste år er vundet frem, er det generelle billede, at naturområderne er for små og ligger for spredt i landskabet.

Vilde arter og deres levesteder påvirkes ofte negativt af menneskelige handlinger - på land og på havet. Store dele af naturen er sårbar, og tilstanden er gennemgående dårlig. Der er derfor behov for at beskytte den natur, der endnu er tilbage, og behov for at give naturen mulighed for at udvikle sig, så vi genvinder noget af det tabte.

Naturpleje og naturgenopretning, skovrejsning og etablering af nye vådområder er vigtige dele af denne indsats. Samtidig er der behov for bedre adgang til og information om naturen, så oplevelser følges af viden og indsigt.

Naturkvalitetsmål rummer arealer, der er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, hvilket blandt andet omfatter: søer, heder, moser, enge, overdrev, strandenge og vandløb. Derudover omfatter naturområderne større skove og skove, der fungerer som spredningsveje, for dyre- og plantearter.

Naturkvalitetsmål sætter rammerne for kommunens administration og for andre myndigheder og institutioner. samt prioriteringen af indsatsen for at forbedre og udbygge naturområderne i kommunen.

For at sikre dyr og planters spredningsveje og muligheder, er der behov for områder, hvor vi aktivt sætter ind og etablerer mere sammenhængende natur. Med udpegninger af potentiel natur er det muligt at udpeget steder, som i fremtiden kan udgøre nye levesteder for dyr og planter.

Naturkvalitetsmålene sætter rammerne for kommunens administration samt for prioriteringen af indsatsen for at forbedre og udbygge naturindholdet i de målsatte naturkvalitetsområder. Naturkvalitetsmål er et supplement til Grønt Danmarkskort og dækker flere naturområder.

Der er intet visionsafsnit.

Hele afsnittet handler om mål for naturkvalitet.

6.12.1 Naturkvalitetsmål
Med henblik på at varetage de biologiske bevaringsinteresser i det åbne land må der ikke efter plan­, miljølovgivningen og anden relevant lovgivning meddeles tilladelser til aktiviteter, der kan påvirke naturområder i et væsentligt omfang, som kan hindre opfyldelsen af de fastlagte naturkvalitetsmål.

Assens Kommune indarbejdede Fyns Amts naturkvalitetsmål for de § 3-beskyttede naturområder i kommuneplanen for Assens Kommune. Naturkvalitetsmål omfatter en række af de beskyttede naturområder i kommunen jf. vejledende registrering af Naturbeskyttelseslovens § 3-områder. Vedrørende kvalitetsmål for søer og vandløb henvises til afsnit 7.2 og afsnit 7.3 om søer og vandløb.

Formål med naturkvalitetsmål
Naturkvalitetsmålene sætter rammerne for kommunens administration af de beskyttede naturområder i forbindelse med at meddele tilladelse til projekter, der kan påvirke naturen, samt for at prioritere aktive indsatser for at bevare, forbedre og udbygge naturområderne i kommunen.

De vedtagne naturkvalitetsmål giver endvidere grundlag for målrettet at kunne følge udviklingen i naturens tilstand, herunder effekten af forskellige indsatser.

Strandengene er gennemgående relativt højt målsat, hvilket afspejler, at kommunen især inden for denne naturtype har væsentlige naturressourcer af både nationale og international betydning.

Beskrivelse af de forskellige målsætningskategoerie ses i skemaet sidst i denne redegørelse.

Administration i øvrigt
Der gives normalt kun tilladelse til indgreb i beskyttede naturområder, der understøtter naturkvaliteten i de målsatte naturområder. Også ved administrationen af sager om forurenende aktiviteter vil kommunen være opmærksom på, at der ikke meddeles tilladelser, som er i modstrid med de angivne naturkvalitetsmålsætninger og målsætningerne for de beskyttede naturområder.

Aktive indsats
Kommunens aktive indsats for at styrke og forbedre naturgrundlaget omfatter primært:

  • Naturforvaltning - herunder naturpleje
  • Naturgenopretning
  • Fredninger
  • Formidling
  • Øvrige initiativer på andre områder, såsom vandmiljø­ og grundvandsområderne (våde enge og skovrejsning)

Kommunens indsats til opfyldelse af naturkvalitetsmålene vil især blive koncentreret inden for Grønt Danmarkskort. De højest målsatte naturområder og sammenhængende planer, der understøtter naturgrundlaget for større områder inden for dette netværk, gives særlig høj prioritet. Det gælder tilsvarende, at indsatsen særligt målrettes potentielle naturområder og potentielle forbindelser.

I plejeindsatsen og i særlige tilfælde genopretningsprojekter vil kommunen dog desuden lægge vægt på efter behov at medtage højt målsatte lokaliteter, der ligger uden for netværket. Retningslinjekort 6.12 giver en oversigt over, hvorledes indsatsen vil blive prioriteret i forhold til de målsatte naturområder.

En indsats med henblik på at sikre/genoprette gunstig bevaringsstatus i de internationale naturbeskyttelsesområder vil blive givet særlig prioritet.

Opdaterede naturkvalitetsområder
Der er foretaget en teknisk revidering af arealerne med naturkvalitetsmål i forbindelse med udarbejdelse af Grønt Danmarkskort.

De hidtidige områder er revideret ved at sammenligne arealerne med den nuværende opdaterede registrering af § 3-beskyttede naturområder i Assens Kommune. Det er områder, som er registreret efter kommunesammenlægningen i 2007 og dermed ikke indgik i Amtets udpegninger.

Denne analyse har vist, at der er en række naturområder, som ikke var med i Amtets registrering, samt at der er arealer, som ikke længere er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.

De arealer, som ikke længere er beskyttet efter naturbeskyttelsesloven § 3, er fjernet fra udpegningen og er ikke længere en del af naturkvalitetsmålsætningen.

Nye § 3-beskyttede naturområder med et areal under 2.500 m2, som støder op til eksisterende naturarealer med en naturkvalitetsmålsætning bliver lagt til det nuværende område i naturkvalitetsmålsætningen. De nye arealer vil få den samme målsætning, som det areal, som de lægges til. Fx vil et nyt areal, der støder op til et B målsat område, få målsætningen B.

Nye § 3-beskyttede naturområder med et areal over 2.500 m2 får målsætningen ”U” for Ukendt. Deres værdi vil blive fastlagt senere, hvis der opstår behov for at forholde sig til naturværdien i det pågældende område.

Rådhus Allé 5
5610 Assens

Nyttige links