FaktaboksHvad er en råstofforekomst |
Region Syddanmark er ansvarlig myndighed for råstofindvindingen. Regionen overtog myndighedsrollen fra kommunen 1. juli 2014.
Råstofplanen ligger over kommuneplanen, og kommuneplanlægningen skal derfor respektere råstofplanens retningslinjer. Fremfor at optage Råstofplanens retningslinjer i kommuneplanen henvises til retningslinjerne i Råstofplanen. Der er derfor ikke så mange retningslinjer om råstoffer i kommuneplanen mere.
På nuværende tidspunkt er det Råstofplan 2020, der gælder. I råstofplanen er der udpeget dels regionale graveområder og regionale interesseområder samt opstillet en række retningslinjer for råstofindvinding.
I Assens Kommune indvindes der primært sand, grus og sten. Lerforekomsterne i kommunen er ikke store, men der er steder, hvor der indvindes ler - specielt omkring Vissenbjerg og Tommerup. Assens Kommune er blandt de tre kommuner i Region Syddanmark, hvor den største lerindvinding finder sted.
I Råstofplan 2020 er der udlagt 10 graveområder.
Råstofindvinding har en stor indvirkning på landskabet samt naturgrundlaget, der ændres radikalt. Råstofindvinding er dog en nødvendighed i forhold til at imødekomme efterspørgslen på materialer til byggeri og anlægsaktiviteter. Råstofindvindingen skal dog ske under hensyntagen til væsentlige landskabelige og naturmæssige interesser, og der bør ved endt gravning rettes særlig fokus på skabelse af ny natur og nye attraktive landskaber.
I den regionale råstofplan udarbejdet af Region Syddanmark fastlægges de overordnede rammer for råstofindvindingen. Endvidere er det Regionen, der udarbejder tilladelser til råstofindvinding.
Ved indvinding af råstoffer skal der lægges vægt på vandforsyningsinteresser, beskyttelse af arkæologiske, landskabelige og geologiske interesser samt på naturbeskyttelse, herunder på naturværdier og videnskabelige interesser.