7.6 Spildevand
Tilstanden i kommunens vandområder er de senere år blevet forbedret, men der er stadig mange vandområder, som ikke lever op til de fastsatte målsætninger.
I de kommende år er det derfor nødvendigt at afslutte indsatsen vedrørende forbedret spildevandsrensning i spredt bebyggelse og indsatsen overfor de regnbetingede spildevandsudløb fra byerne. Ligeledes er der behov for fortsat fokus på forsinkelse og rensning af de separate regnvandsudløb inden udledning af hensyn til især vandløb og søer. Miljømål og indsatser fremgår af statens vandområdeplaner 2015-2021 samt bekendtgørelse om miljømål for overfladevandområder og grundvandsforekomster og bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter. Vandområdeplanerne er et informationsredskab, der beskriver hvordan EU’s vandrammedirektiv implementeres i Danmark, og de er dermed ikke bindende. Det bindende indhold er udmøntet i bekendtgørelserne.
Assens Kommune vil arbejde for at sikre, at alle vandområder i kommunen lever op til de fastsatte miljømål og at tilstanden ikke forringes.
Assens Kommune vil gennem planlægning af kommunens samlede udvikling sikre sammenhæng mellem et bedre vandmiljø og Vision 2030 – Med vilje og hjerte.
Det er byrådets mål,
- at arbejde for en miljøvenlig, effektiv og økonomisk fordelagtig rensning af spildevandet med henblik på at reducere og minimere udledningen af organisk stof, næringsstoffer og miljøfarlige forurenende stoffer med henblik på at sikre opfyldelse af målsætningerne for overfladesvandområder og grundvandsforekomster.
- at reducere antal overløb fra fælleskloakerede byområder væsentligt i planperioden.
- at reducere den hydrauliske og stofmæssige påvirkning af vandområder som følge af separate regnvandsudløb.
- at der bliver etableret ét nyt renseanlæg ved Assens, med henblik på at forbedre og effektivisere den samlede spildevandsrensning fra de kloakerede områder i kommunen.
De tidligere regionplaner og statens vandplaner for første planperiode 2009-2015 indeholdt retningslinjer, der knytter sig til beskyttelse af vandområder i forhold til spildevandsplanlægningen. Disse retningslinjer er ikke med i vandområdeplanerne for anden planperiode 2015-2021. I stedet er nogle af retningslinjerne overført til bekendtgørelser og andre
kan kommunerne selv videreføre, hvis det ønskes. Nedenstående retningslinjer knytter sig derfor både til beskyttelsen og benyttelsen.
7.6.1 Krav til kommunal planlægning og administration af miljølovgivningen
Det skal ved udformning af kommunens planlægning, herunder spildevandsplanlægning, altid sikres, at forringelse af tilstanden af alle overfladevandområder og grundvandsforekomster
forebygges. Dette gælder også ved kommunens administration af miljølovgivningen.
Følgende er derfor gældende:
7.6.2 Håndtering af tag- og overfladevand i lokalplaner
Ved udarbejdelse af lokalplaner skal håndtering af tag- og overfladevand så vidt muligt tænkes ind som en naturlig del af planen, så der findes en løsning allerede i planlægningsfasen, der er miljømæssigt acceptabel, æstetisk og økonomisk rentabel. Der henvises i øvrigt til retningslinjer under punkt 2.10 om klimatilpasning.
Lokalplaner skal indeholde oplysninger om maksimale befæstelsesgrader og områdets spildevandsafledning. Der er tilslutningspligt til spildevandsforsyningsselskabets kloaksystem, hvis lokalplanområdet ligger i planlagt spildevandkloakeret eller separatkloakeret opland.
7.6.3 Håndtering af tag- og overfladevand i projekter
Ved udbygning af eksisterende bebyggede arealer eller bebyggelse/udnyttelse af ubebyggede arealer skal håndtering af tag- og overfladevandet fra området indtænkes i projektet, og der skal søges om særskilt tilladelse efter miljølovgivningen.
7.6.4 Krav om forbedret spildevandsrensning i det åbne land
Der skal etableres forbedret spildevandsrensning på ejendomme i det åbne land, som udleder til et vandområde, der ikke opfylder miljømålet. Områder med rensekrav fremgår af retningslinjekort 7.6.
7.6.5 Krav om forbedret spildevandsrensning ved om- eller nybygning
Ved ombygning eller nybygning med ændret spildvandsafledning kræves der, hvis spildevandet kun renses mekanisk, forbedret spildevandsrensning uanset spildevandsplanens tidsfrist for, hvornår ejendommen ellers skal have gennemført forbedret spildevandsrensning.
7.6.6 Ingen spildevandsudledning til stillestående vandområder
Al ny og forøget spildevandsudledning til stillestående vandområder skal så vidt muligt undgås.
7.6.7 Udledning af rent overfladevand
Hvor det er muligt, bør rent overfladevand fra eksempelvis tagarealer afledes til nedsivning eller opsamles til vandingsformål eller lignende. Ved tilladelse til udledning i vandløb skal det sikres, at vandløbets samlede hydrauliske kapacitet ikke overskrides.
7.6.8 Spildevandsafledning fra anlæg til ferie og fritidsformål
Udnyttelse af nye anlæg og udvidelser af eksisterende anlæg til ferie og fritidsformål, herunder udnyttelse af eksisterende bygningsmasse, kan først ske, når spildevandsafledningen kan foregå miljømæssigt forsvarligt og ikke er til hindre for opfyldelse af miljømålet for den modtagende recipient.
Spildevandsforholdene skal som hovedregel løses ved afskæring af spildevandet til et kommunalt centralrenseanlæg, eller ved etablering af et godkendt anlæg til forbedret spildevandsrensning (f.eks. nedsivningsanlæg, biologisk minirenseanlæg eller samletank.
For anlæg på de små øer skal der som minimum ske en biologisk rensning af spildevandet. Der skal endvidere på øerne etableres ordnede affaldshåndterings og vandforsyningsforhold for nye anlæg til ferie og fritidsformål.
I Assens Kommune er vi meget langt med gennemførelse af forbedret spildevandsrensning i spredt bebyggelse, og Assens Forsyning er i fuld gang med at nedlægge overløb fra fælleskloak i byerne.
Med henblik på at sikre opfyldelse af vandområdernes miljømål er det et statsligt krav, at indsatserne vedrørende forbedre spildevandsrensning i spredt bebyggelse og regnbetingede spildevandsudledninger fra fælleskloak i byerne afsluttes. Der er desuden sundhedsmæssige, æstetiske og rekreative fordele ved at gennemføre indsatserne, herunder at risikoen for opstuvning af spildevand opblandet med regnvand i huse elimineres i de berørte områder.
Strategi og indsats
Byrådet vil arbejde for sine mål ved at administrere ud fra kommuneplanen og spildevandsplanen, der sammen med de statslige vandområdeplaner med tilhørende bekendtgørelser
skal være udgangspunkt for kommunens indsats og administration og, som i videst mulige omfang skal anvendes til sikring af, at vandområdernes målsætning opfyldes.
Renseanlæg
Det er besluttet at centralisere spildevandsrensningen i kommunen i form ét nyt renseanlæg ved Assens som erstatning for kommunens otte eksisterende mindre renseanlæg. Renseanlægget
er ved at blive opført og forventes at stå færdigt i 2022. De otte eksisterende renseanlæg nedlægges etapevis frem mod 2030. Centraliseringen vil forbedre den samlede rensning af spildevandet i Assens Kommune og give mulighed for en mere klimavenlig håndtering af spildevandet pga. reduceret energiforbrug. Samtidigt vil centraliseringen reducere udledninger af forurenende stoffer til følsomme vandområder (vandløb, søer, kystlaguner/nor), idet spildevandet fra de mindre renseanlæg vil blive ledet til det nye renseanlæg ved Assens, som udleder det rensede spildevand til det åbne kystvandområde, Lillebælt.
Regnbetingede spildevandsudledninger
Som følge af beslutningen om centralisering af spildevandsrensningen gennemfører Assens Forsyning A/S separatkloakering af de fælleskloakerede byområder i kommunen – bl.a. af økonomiske og energimæssige hensyn, så der ikke skal pumpes regnvand over store afstande til det nye renseanlæg. Det betyder, at de regnbetingede spildevandsudledninger til vandområderne i kommunen ophører.
Spildevandsrensning i spredt bebyggelse
Gennem de senere år har mange ejendomme i det åbne land fået forbedret spildevandsrensningen via et privat spildevandsanlæg eller er blevet tilsluttet offentlig kloak. Kommune fortsætter i de kommende år med at sikre spildevandsrensning på de resterende ejendomme.
Der findes i dag teknisk/økonomisk relevante individuelle spildevandsløsninger for sådanne ejendomme, der sikrer en ganske betydelig forbedring af spildevandsrensningen gennem f.eks. biologisk rensning eller nedsivning.
Af retningslinjekort 7.6 fremgår det, hvilke oplande, der er omfattet af krav til forbedret spildevandsrensning. I disse oplande er udledning af spildevand en medvirkende årsag til, at vandområderne ikke opfylder deres målsætninger.
For de udpegede oplande gælder generelt, at spildevandsrensningen som minimum skal leve op til renseklasse SO, svarende til biologisk rensning med fjernelse af organisk stof og ammonium/ammoniak. For ejendomme beliggende i oplande til stillestående vandområder som søer, moser og nor gælder dog, at spildevandsrensningen skal leve op til renseklasse SOP, det vil sige udvidet rensning med fosforfjernelse.
I de udpegede SO-oplande findes ejendomme, som afleder spildevand til søer og moser med et areal større end 100 kvadratmeter, og hvor målsætningen ikke er opfyldt. Disse ejendomme er også omfattet af krav om renseklasse SOP.
Kommuneplanens retningslinjer for spildevandsrensning i det åbne land er baseret på anvendelse af bedst tilgængelig teknologi. Det betyder, at der i de udpegede SOP oplande til søer, moser og nor kan anvendes godkendte minirenseanlæg, nedsivningsanlæg, pileanlæg eller kloakering for at leve op til rensekravet. Kloakering har i de senere år i mange områder vist sig at være en økonomisk fordelagtig løsning.
Løsninger med afskæring af spildevandet til centralt renseanlæg er ofte at foretrække, når der er tale om samlede bebyggelser, idet der herved opnås en stor driftsstabilitet samt den bedst mulige rensning af spildevandet.
FAKTABOKSKriterier for udpegning af følsomme vandområder i relation til spildevandsudledningen fra spredt bebyggelse, jf.retningslinjekortet 7.6. Landområder med rensekrav SOP:
Landområder med rensekrav SO:
Landområder uden markering:
|
FAKTABOKSGodkendte spildevandsløsninger Opfylder kravet til SO og SOP-rensning: minirenseanlæg SOP, nedsivningsanlæg, beplantet filteranlæg og pileanlæg. Opfylder kravet til SO-rensning: Minirenseanlæg SO, nedsivningsanlæg, beplantet filteranlæg, pileanlæg og biologisk sandfilteranlæg. |
FAKTABOKSRensekrav ved udledning af spildevand i spredt bebyggelse. Minimum-rensekrav til ejendomme, der udleder spildevand til vandløb, søer eller havet er inddelt i følgende renseklasser (jf. spildevandsbekendtgørelsen):
I Assens Kommune er de udpegede områder omfattet af rensekrav SO og SOP. |
Regnbetingede spildevandsudløb
Under regn sker der overløb fra fælleskloakerede områder i byerne, når kloaksystemets kapacitet overskrides. Det betyder, at spildevand opblandet med regnvand udledes til vandområderne,
hvilket er både et miljømæssigt, sundhedsmæssigt og æstetisk problem.
Det er muligt at nedlægge de regnbetingede spildevandsudløb ved at separatkloakere. Hvor det ikke er muligt eller samfundsøkonomisk rentabelt at separatkloakere kan udledningerne fra de regnbetingede udløb reduceres ved at forsyne udløbene med bassiner eller andre tiltag, der begrænser udledning af vand og forurening.
Det er vigtigt at håndtering af regnvand planlægges allerede ved udarbejdelse af lokalplaner, så der findes en løsning i planlægningsfasen, som tager højde for miljømæssige, økonomiske og æstetiske hensyn.
I de kommende år gennemføres initiativer med henblik på at reducere belastninger fra de regnbetingede udløb. Der arbejdes bl.a. med initiativer som for eksempel:
- LAR (Lokal Afledning af Regnvand) og LUR (Lokal Udnyttelse af Regnvand). Håndtering af mest muligt overfladevand lokalt. Ved LAR og LUR anvendes typisk tilbageholdelse,
nedsivning, permeable belægninger (for eksempel græsarmeringssten), lavere befæstelsesgrad eller nyttiggørelse til vanding m.v. af uforurenet overfladevand. I byer vinder det mere og mere frem af tilføre bymiljøet en større rekreativ værdi ved planlægning med LAR og LUR, hvor regnvandet synliggøres og/eller genanvendes. - Separering af regn og spildevand i fælleskloakerede områder.
- Etablering af regnvandsbassiner og eventuelle andre tiltag til forsinkelse og/eller rensning af overfladevand fra befæstede arealer.
- SRO - Styring, regulering og overvågning af kloaksystemet under regn.
- Fjernelse af uvedkommende vand i kloaksystemerne, dvs. tætning af ledninger mod indsivning af grundvand mv.
Hygiejnisk vandkvalitet
Spildevand indeholder en mængde forskelligartede sygdomsfremkaldende bakterier og vira. Urenset spildevand indeholder bl.a. E.coli bakterier.
Ingen af de eksisterende renseanlæg i Assens Kommune er udbygget med videregående rensning for bakterier, vira m.v. Det er heller ikke planlagt på det nye Assens Renseanlæg, som er under opførelse. Alligevel fjernes en betydelig andel af bakterierne ved passage gennem anlæggene. En fuldstændig fjernelse af bakterierne vil kræve en egentlig hygiejnisering af spildevandet ved f.eks. UV eller ozonbehandling.
Spildevandsudledninger fra enkeltliggende ejendomme og regnbetingede spildevandsudløb er dog i visse områder mindst lige så væsentlige kilder til hygiejniske problemer. Bakterieindholdet i disse udledninger er normalt ikke væsentligt nedbragt i forhold til indholdet i urenset spildevand.
Generelt må den hygiejniske vandkvalitet i vandløbene betegnes som ikke tilfredsstillende, og der er fortsat tale om en vis smitterisiko ved direkte kontakt med vandløbsvand.